Deel 3: Guyana en de Guyanezen, een authentieke combinatie

Stabroek market

Stabroek market


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guyana is authentiek, Georgetown is authentiek. Guyanezen zijn authentiek. Het is een intense samenleving, waar altijd  spanning in de lucht hangt, als het gezoem van een elektriciteitscentrale. Het kan ook op elk moment tot een uitbarsting komen, net een kortsluiting. Zoals bij de Stabroek Market: een vechtpartij uit het niets , even snel gestopt als hij was begonnen.  Toch zijn Guyanezen over het algemeen vriendelijk naar buitenlanders toe.

Stabroek Market

De Stabroek Market [i] ligt tegen de haven van Georgetown aan, langs de Demerara rivier, midden in het centrum. Het is het kloppend hart van Georgetown, het bruist er altijd van de activiteit. Hart van de markt is een mooi gietijzeren en stalen gebouw uit 1881, met karakteristieke klokkentoren. Het is ook berucht om de dieven die er rondhangen. Wellicht dat de kraamhouders daarom waken over de veiligheid van de bezoekers, zeker als ze doorhebben dat je uit het buitenland komt.  “Hey, your friends stopped behind you” meldt een kraamhouder voorzichtig, zodat je niet in je eentje doorloopt. “Hello, how are you, come take a look, where are you from?”  Men is altijd aan voor wat grappen en grollen, zeker met buitenlandse bezoekers. Wat een verschil met de onvriendelijke blikken op de Centrale Markt, de Surinaamse equivalent.

Wat een overdaad aan groente en fruit. Weer in tegenstelling tot Suriname, waar het soms weken duurt voordat er weer lokale sinaasappels te krijgen zijn. De Hindoestaanse vrouw die ons citrus had verkocht, liet ons een vrucht proeven die zij Maami fruit noemt. Ze schilde het voor ons en gaf ons de zaden mee. “So you can plant it in Suriname”. Sharon- of Kaki fruit benadert de smaak het beste.

Weekendje weg in Guyana

Ideaal voor een weekendje even wat anders. Ga naar Guyana en babbel ongedwongen met de locals en kom via hun meer te weten over het land. Glimlach om de van oorsprong Nederlandse woorden die ze nog steeds in het Engels gebruiken, zoals “stelling” voor een steiger en “koker” voor een sluis en zie de oorspronkelijk Nederlandse plaatsnamen die nog steeds bestaan.

Ervaar een stadscentrum zonder gebedel of de irritante ‘parkeerwachters’ zoals in centrum Paramaribo. Let wel op, want het is er – met name ’s avonds – een stuk onveiliger op straat dan in Suriname. Laat de vriendelijkheid van de marktverkopers over je heenkomen, verwonder je om de tolerantie naar de muziekverkopers toe, die hun CD’s in het centrum aanprijzen via mobiele speakerboxen op oorverdovend volume.  Kijk uit voor de politie, die soms nog onredelijker is dan de criminelen.

Geniet van de prachtige natuur, zoals de Kaieteur falls van 226 meter hoog en de granieten treden van de Orinduik falls, vlak bij de grens met Brazilië. Proef de heerlijke Eldorado rum en wandel door historisch Georgetown met zijn ezel- en paardenwagens. Erger je aan de hoeveelheden plastic afval langs de weg, nog meer dan in Suriname.

Verwonder je over het gebrek aan eettentjes, zoals je die in Suriname overal hebt. Echt Guyanees eten eet je in principe bij mensen thuis, vertelde een taxichauffeur ons. Wandel langs de zeedijk en geniet van de koele zeewind op het warmst van de dag en zie meteen welke gevaren te dicht aan zee bouwen met zich meebrengt. Guyana is tussen de Corantijn rivier en Georgetown de natuurlijke bescherming van de mangrovebossen kwijt en voert een constante en peperdure strijd tegen de zee. Een wrange erfenis van Nederlandse kolonisatie.

If you’re alive, you got to make some noise

Guyana, een land met veel problemen, met een erfenis van etnische spanningen, mislukte experimenten met bijna dicatoriaal socialisme en relatief meer armoede dan de buren, dat er toch het beste van probeert te maken. Een land met minder inkomsten uit delfstoffen dan buurland Suriname, maar met een gezondere economie. Het zal niet met een abrupte, grote terugval in welvaart te maken krijgen wanneer de prijzen voor de delfstoffen dalen, of wanneer die opraken.

Een land dat nog niet is verpest door toerisme, waar wordt geleefd. Waar vaak het motto lijkt te zijn wat de rastafari- verkoper van rammelaars op de Stabroek Market riep:  Yeah man, if you’re alive, you gotta make some noise!”[i] Stabroek is een van de vele namen die Georgetown heeft gekend tot 1815, toen het definitief in Engelse handen kwam.

 

1 Enlightened Reply

Trackback  •  Comments RSS

  1. janneke schreef:

    Ik zie dat je nog steeds een liefhebber van Rum bent 😉
    En mooie foto bij dit artikel!

    PS dit heb ik gepost via rekonq (onder linux). Via mozilla firefox (onder linux) werkt de captcha niet 🙁

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Los het sommetje op Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top