Alles hier in place?

In Suriname is een regering aan de macht die wil uitblinken in daadkracht. Een regering die graag laat zien dat er van alles geïmplementeerd is, de randvoorwaarden zijn gecreëerd en alles gereed is voor actie. Ofwel dat alles in place is. Een Engelse term die de afgelopen jaren behoorlijk hip is geworden, getuige een greep uit de zoekresultaten in Google:

– “Het ministerie is samen met stakeholders bezig de wet in ons land op dit stuk in place te brengen.[1]

– “De bewindsman wil de ruimtelijke ordening in place hebben”.[2]

– “Het […]  houdt ook in dat het ministerie een digitale databank of netwerksysteem in place moet hebben “.[3]

– “Twee opeenvolgende regeringen hebben nagelaten om de ruimtelijke ordening in place te hebben”. [4]

– “Het instituut moet volgens hem in place gebracht worden.  Aldus de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten.”[5]

Het is een ware trend geworden. Je hebt je zaken in place, of niet. Zit je onderbroek niet lekker? Dan is er vast iets niet in place. Inbrekers in je huis? Dan was de alarminstallatie niet in place. Huis gebouwd en straat onder water na de eerste plensbui? Uw projectontwikkelaar had de afwatering niet in place en u bent erin geluisd.

Engels heeft status

Engels, dat is status in Suriname. Het verwijst naar Amerika, naar een cultuur die er via de televisie met de paplepel in is gegoten. Naar Miami, waar men graag op vakantie naar toe gaat. Naar een levensstijl die iedereen ambieert. Naar daadkracht en succes.

Geen reclameboodschap op de radio, of het sluit af in het Engels. “Buy better and cheaper at Kirpalani’s“, om een klassieker uit de jaren 80 te noemen. “RP the hot one”, ook een klassieker, verwijzend naar radiostion RAPAR. Soms gaat het ook mis, zoals haarsalon “Pathetic Hairstyling“, die twee decennia lang schaamteloos via de radio adverteerde en daarom cultstatus mag claimen.

Your health is our care

Het summum is de website van het Sint Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo. Bijna volledig in het Engels, terwijl de patiënten dat niet zijn. “Your health is our care” luidt het motto. Stel dat het motto “Uw gezondheid is onze zorg” luidde, dan had je er waarschijnlijk niet eens je huisdier naar toe gebracht.

Onder de rubriek news staan de berichten daarentegen weer in het Nederlands. In plaats van job openings is er helaas een rubriek die ‘vacatures’ heet. Een gemiste kans.  Onder services zijn onder meer de diabetic nursegeneral practitioner en de arts-assistent KNO te vinden. Die laatste dient u te vermijden, want die heeft geen Engelse titel en is vast onbevoegd. Waarschijnlijk heeft die via vacatureknop gesolliciteerd, in plaats van te bellen en te vragen naar een job opening.

Gelukkig is het historisch ziekenhuis onlangs gerenoveerd,  het monumentale hoofdgebouw in oude glorie hersteld en lijkt alles in place. Zorgt u er als patiënt voor dat ook u alles in place heeft wanneer u er heengaat. Een goede ziektekostenverzekering, bijvoorbeeld. Health insurance accepteert men vast niet.

 

 

 

 

 

 


[1] http://gov.sr/sr/ministerie-van-atm/actueel/archief/2012/uitzendbureaus-praten-met-minister-miskin-over-conceptwet-mbt-uitzendkrachten.aspx

[2] http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/rgbminister-kromosoeto-opent-cursus-integratie-ruimtelijke-ordening/

[3] http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=30247%3Aundp-assisteert-bij-capaciteitsversterking&catid=73%3Abinnenland&Itemid=58

[4] http://www.srherald.com/suriname/institutionalisering-ruimtelijke-ordening-in-afrondende-fase/

[5] http://www.srherald.com/suriname/asfa-ontstemd-over-hoge-rente-kmo-fonds/

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Los het sommetje op Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top