Moderne architectuur in Suriname: nieuwe iconen

moderne architectuur suriname

Inspiratie uit Amerikaanse ‘architectuur’

Werden in Suriname tot en met de jaren 70 en 80 huizen gebouwd op het tropisch klimaat en was er sprake van echt tropische architectuur: tegenwoordig kun je niet meer om de realiteit heen. Architecten kosten geld. Daarnaast is niet elke architect een garantie voor een mooi of op de tropen afgestemd ontwerp.

Veel Surinamers zitten al op de grens van hun financieringsmogelijkheid en bezuinigen daarom op ontwerpkosten en bouwmaterialen. Bovendien weet de aannemer wel een ontwerp dat velen aanspreekt: wonen als in Florida!

Maar dan zonder isolatie tegen extreme buitentemperaturen, de in de tropen noodzakelijke natuurlijke ventilatie en met schuiframen (!) van bedenkelijke kwaliteit. Doet er niet toe, ze gaan toch weinig open. Scheelt het ontsnappen van koele aircolucht en het binnenlaten van hete lucht uit het laatste restje perceel dat niet is volgebouwd. Dit staat meer bekend als de moderne Surinaamse tuin.

De “tuin”, of wat er voor doorgaat

De moderne Surinaamse tuin is voor het parkeren van de auto’s van de gezinsleden en het bezoek. Parkeren doe je het liefst in een carport. Om het parkeren makkelijk te maken en onderhoud aan de “tuin” te minimaliseren, is deze zoveel mogelijk verhard met betonnen stoeptegels of vloertegels. Tegels die tot in de avond de zonnehitte vasthouden. Aan schaduwbomen doet men niet meer, langs de tuin muren staan hooguit sierpalmpjes. De tuinmuren zijn gebouwd met de bedoeling pottenkijkers zicht op het huis te ontnemen en de honden binnen te houden. In de praktijk houden de stenen muren vooral de verkoelende wind tegen, niet de inbrekers.

De airco

Ter compensatie van dit ondoordacht bouwen, hangen de huizen vol airco’s. Elektriciteit is immers gesubsidieerd en spotgoedkoop. Het populisme van opeenvolgende regeringen heeft eigenlijk al geleid tot een self-fulfilling prophecy: mede door de goedkope stroom worden veel huizen niet meer ontworpen om onder natuurlijke omstandigheden koel te blijven. Verhogen van de stroomtarieven tot een realistisch niveau is politiek bijna niet meer haalbaar. Duizenden huizen worden immers praktisch onbewoonbaar als hun stroomvretende airco’s minder moeten draaien. Het IMF schat de omvang van deze sigaar uit eigen doos, die wordt gesubsidieerd met belastinginkomsten uit het staatsoliebedrijf, voor 2011 op 37 miljoen Amerikaanse dollars. In dat jaar heeft het energiebedrijf al een schuld bij de overheid die is opgelopen tot 47 miljoen Amerikaanse dollars. Geld dat men aan onderwijs of andere doelen had kunnen uitgeven.

De Griekse zuil

Wie toch over de tuin muren langs de airco’s kijkt, kan het tweede icoon van moderne Surinaamse architectuur niet ontgaan: de Griekse zuil. Geen balk, kozijn of andere horizontale lijn, of er staan minstens twee Griekse zuilen onder. Soms in rijen per verdieping. Ergens in Suriname staat een fabriek die continu Griekse zuilen uitpoept, met een heel tevreden eigenaar. En waarom niet? Echte ondernemers zien overal kansen.

Misschien biedt deze trend ook een nieuwe kans voor ondernemende touroperators: architectuur tochten door nieuwbouwwijken. Kom kijken naar huizen waar de wildste fantasie regeert. Soms smaakvol, soms verbazingwekkend. Van buiten afgewerkt met groene of roze wandtegels, soms net magazijnen of huwelijkstaarten. Rij door stille straten waarlangs ze als slapende reuzen op hun Griekse zuilen liggen, in hun kale, versteende tuinen. De dichte ramen als gesloten ogen en de snorrende airco’s het gesnurk. Nergens een teken van leven, nergens spelende kinderen. Zou het in Florida ook zo zijn?

 

 

 

 

ps. Heb je je eigen favoriete voorbeeld van bizarre/wilde/mooie/sprookesachtige architectuur? Stuur het toe onder het contactformulier!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Los het sommetje op Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top